Til forsiden Astrologi Krystaller Mennesket Tarotkort Symboler De syv stråler E-mail

  

 

VIII - Styrken

Astrologi: Stjernetegnet Løven
Nummer: 8
Livets træ: Sti nr. 9, forbinder kraft og styrke med kærlighed
Bogstav: Theth (slange, magi)
I Ching: Det store tæmmendes kraft
Stikord: Mod, styrke, beslutsomhed, selvbevidsthed
 

En ung kvinde med blomsterranke i håret og om livet betvinger en hanløve. Hun har hænderne omkring løvens gab, som om hun forsøger at lukke det. Over hendes hoved svæver en lemniskat, den hellige ånds uendelighedssymbol. Kvinden på Styrken er den kvindelige magiker.

Fortolkning af Styrken
Når man trækker kortet Styrke viser det, at hvis man har mod til at se sin frygt i øjnene, giver det stor personlig magt. Man skal bruge al den beslutsomhed man er i besiddelse af for at det lykkes. Man skal "Se den indre løve i øjnene" uden at blinke.

Løven står for både kongelig stolthed, men også for en stor destruktiv kraft, begge sider skal vi lære at styre. Man overvinder ikke den indre løve ved at ignorere den, den skal frem i lyset og tæmmes der. Styrken er et udtryk for det civiliserede menneskes forsoning med sin animalske natur. 

Kortet peger på at vi er i en periode med stærk kreativ energi og lidenskab overfor de opgaver som vi påtager os. Vi har den indre ro og undgår derfor at blive revet med af vores lidenskaber.

Fortolkning af symboler
I
mange andre tarotsæt har Styrken nummeret 11 mens Retfærdighed har nummer 8. Waite ændrede nummereringen af af kortene "Af grunde som tilfredsstiller mig selv". Han fulgte muligvis The Order og the Golden Dawn, hvis hemmelige Tarot også har ombyttet de to kort.

Placeringen som nummer otte giver sig selv, da den indre søgen ikke kan gennemføres af egoet. Vi må have det begær og de følelser frem, som er skjult i det ubevidste. Man kan ikke lade som om eller lære at opføre sig som det ideal man har, man er nødt til at rense ud i personlighedens begær og frygt så man bliver som sit ideal. 

På kortet Styrken er sjælen (den unge kvinde) hævet over personligheden (løven), der er dens lydige redskab. Styrken tillader den indre lidenskab at komme frem som det første skridt på vejen til at overskride egoet. På kortet Vognen brugte vognstyreren sine indre følelser som energikilde til fremdrift, han ledte dem bevidst i en bestemt retning.

Løven er et solsymbol, den står for solens varme, magt, mod, styrke og kraft men også for grusomhed og vildskab. Løven er dyrenes konge, den lever sit liv alene og er derfor også symbol på eremitten og ensomhed. Den er attribut for evangelisten Markus. 

Kvinden har magten over løven, de dyriske kræfter er blevet tæmmet. Hver gang vi forsøger at vende ryggen til den dyriske side af os selv, bliver den mere glubende sulten og krævende. Hvis vi ignorerer disse krav, risikerer vi at blive hjemsøgt af psykosomatiske sygdomme. Instinktmæssige energier, som konsekvent bliver ignoreret, kan sprænge deres bånd på en destruktiv måde og resultere i affekt-forbrydelser. I ekstreme tilfælde kan det betyde skizofrene episoder. Hvis vi ikke skal blive rystet af vores indre dyr, er vi nødt til at lære det at kende.

Vi er blevet parate til en ny magi – hvor denne kvindelige magiker vil spille en indledende rolle. Hun vil fungere som mellemled mellem heltens ego og de mere primitive kræfter i hans psyke. I mange myter illustreres dette, fx i eventyret om prinsen der blev forvandlet til en frø. Han blev først forvandlet tilbage til en prins, da den lille prinsesse overvinder sin umiddelbare afsky for den slimede frø og accepterer ham som sin trofaste følgesvend. Ses også i Skønheden og Udyret, Amor og Psyke osv.

Disse fortællinger dramatiserer den digteriske sandhed, at når den menneskelige bevidsthed genkender og accepterer sin utæmmede og primitive natur, befrier den ikke blot sig selv fra instinkternes autonome magt, men den frisætter og transformerer desuden den instinktmæssige side. På styrken frisættes instinkterne i form af en løve. Tæmningen af løven kræver en tæt forbindelse mellem kvinden og løven.

Kvinden på kortet har et bestemt koncentreret og venligt udtryk i ansigtet. Hun har en lang hvid kjole på, der symboliserer uskyldighed og om hendes hoved og som bælte bærer hun blomsterranker. Hun er meget feminin i sin udstråling, selv om hun kæmper med dyrenes konge. 

Symbolikken i kortet kan stamme fra myten om den græske gud Apollon, som overværede hans søsters tjenerinde, Kyrene kæmpe med en løve. Han kiggede på sceneriet og beundrede den smukke Kyrene, der med mod og styrke overvandt løven. Bagefter bad Apollon Kyrene om at leve med ham i et fjernt paradis. Myten siger at den feminine styrke kan besejre enhver brutal kraft.

I modsætning til stjernetegnet Løven, der står for den udadvendte maskuline kraft, viser Styrke den indadvendte feminine kraft.

Esoterisk set er seksuel energi en manifestation af hele universets grundlæggende principper for energi. Manden og kvinden er lig den positive og negative pol i elektromagnetismen. Ved at manipulere denne bipolære energi opstår magisk kraft. Vognen og Styrken er den praktiske manifestation af reglerne, som de ses symboliseret i Magikeren og Ypperstepræstinden.

8 står for genfødsel, fornyelse og håb.

Til toppen af siden

©Lene Christensen