Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Mærkning af rengøringsmidler


Som forbruger har du forskellige mærkninger, der kan hjælpe dig med at vælge det mindst skadelige rengøringsprodukt. Der findes i dag flere forskellige miljømærkninger. De eneste to miljømærker, der er officielt anerkendt i Danmark er Svanen og Blomsten.
 

Miljømærker

Det nordiske svanemærke
Det officielle nordiske miljømærke. Mærket stiller en række miljøkrav til varen baseret på en vugge-til-grav-analyse og der stilles funktions- og kvalitetskrav. Mærket viser, at varen er blandt den bedste tredjedel inden for sin slags.

EU's miljømærke, Blomsten
Mærket stiller en række miljøkrav til varen baseret på en vugge-til-grav-analyse. Der stilles også krav til varens kvalitet og funktion. For at en vare kan tildeles mærket, skal producenten kunne dokumentere, at varen opfylder kravene. Reglerne for at opnå mærket bygger på, at kun de 30 % bedste produkter lever op til betingelserne. På den måde indbygges en dynamik i systemet.

Varedeklarationer

Efter henstilling fra EU skal alle rengøringsmidler være forsynet med en varedeklaration. I denne deklaration skal det fremgå, hvilke grupper af ingredienser der er brugt og i hvilke mængder. Der er ikke krav om en fuldstændig indholdsfortegnelse, dvs. der kan sagtens indgå flere stoffer end der er nævnt på etiketten.

Er rengøringsmidler sundhedsskadelige?

Alle rengøringsmidler er kemiske forbindelser, derfor er alle husholdningskemikalier, deriblandt rengøringsmidler, skadelige for sundheden, hvis de bruges forkert. Industrien er blevet højteknologisk og man kan stort set fremstille alt. Det er ikke altid man kender effekter eller miljøbelastninger af de stoffer der anvendes af industrien. Derfor bør du altid omgås rengøringsmidler med stor forsigtighed.

Husk at rengøringsmidler kan give allergi, belaster miljøet og i øvrigt koster penge, så undgå overdosering.
 

Til toppen af siden
 

Miljømærker -
Miljøogsundhed