Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Fedt


Fedt består af grundstofferne kulstof (C), ilt (O), brint (H). Fedt er kostens mest koncentrerede energikilde og indeholder over dobbelt så meget energi pr gram som proteiner og kulhydrater. Samtidig har fedt mange livsnødvendige funktioner. Fedt er nødvendig bl.a. i forbindelse med opbygning af cellevægge og i optagelsen af de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Kostens fedtstoffer har stor betydning for menneskets helbred og deles op i mættet, monoumættet og polyumættet fedt. Der findes 21 forskellige fedtsyrer heraf er to af dem essentielle, der er linolsyre og linolensyre.

Mættet fedt
I mættet fedt er der enkeltbindinger mellem alle kulstofatomerne. Mættet fedt findes i stor mængde i dyriske fødevarer som kød og smør, chokolade, kokosolie, palmin og kager. Mættet fedt er i større mængder skadeligt for helbredet, fordi det øger blodets kolesterolindhold og hermed risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Monoumættet fedt
I monoumættet fedt er der en dobbeltbinding mellem to af kulstofatomerne. Enkeltumættet fedt findes især i olivenolie, rapsolie, nødder og avokado. Olivenolie er en væsentlig fedtkilde i den middelhavskost, som nedsætter risikoen for hjerte-karsygdomme, visse kræftformer og sukkersyge. Enkeltumættede fedtsyrer kan ændre blodets kolesterolbalance i en sund retning.

Polyumættet fedt
I flerumættet fedt er der to eller flere dobbeltbindinger mellem kulstofatomerne. Flerumættet fedt findes i fiskeolie og planteolier fra solsikker, vindruer og majs.

  • Fiskeolier stabiliserer hjerterytmen og kan forebygge pludselig død hos hjertepatienter. Måske kan fiskeolier også forebygge blodpropper hos raske mennesker, ved at gøre blodet mere tyndtflydende. Derimod hjælper de ikke på kolesterolbalancen i blodet.

  • Planteolie derimod ændrer blodets kolesterolbalance i en gunstig retning, så risikoen for åreforkalkning falder.
 

Faktaboks

Fedt bruges til opbygning af cellevægge og til op-tagelse af de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K

Den daglige kost bør højst indeholde 30 % fedt

1 gram fedt giver 38kJ


 

Til toppen af siden