Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Vitaminer


Et vitamin er et livsnødvendigt, organisk næringsstof, som skal tilføres i små mængder, for at vi kan overleve. Vitaminer er nødvendige for bl.a. vækst, udvikling og forplantning. Behovet varierer fra få mikrogram (µg) til adskillige milligram (mg) om dagen.

Vitaminer har en betydelig mere kompliceret rolle for sundhed og forebyggelse af sygdom end hidtil antaget. Ét er at sikre sig vitaminer nok til at undgå klassiske mangelsygdomme som skørbug (C-vitamin mangel), beri-beri (B-vitamin mangel) og engelsk syge (D-vitamin mangel). Noget andet er, at visse vitaminer og mineraler - ofte i større doser end normalt anbefalet - måske kan være med til at forebygge udbredte lidelser som hjerte-karsygdomme, grå stær og kræft.

Omvendt skal man også være omhyggelig med ikke at indtage for høje doser af visse vitaminer og mineraler. Som hovedregel gælder, at man ved at spise rimeligt sundt og varieret får dækket sit behov for vitaminer, så man ikke risikerer mangelsygdomme og sikrer væksten og vedligeholdelsen af celler og væv.

I praksis er det, med normale spisevaner umuligt at få for mange vitaminer gennem kosten alene. Overdosering skyldes næsten udelukkende for mange vitamin- og mineraltabletter eller naturpræparater tilsat vitaminer.

Man deler vitaminer op i fedtopløselige og vandopløselige.

De fedtopløselige vitaminer A, D, E og K findes især i fedtholdige fødevarer som kød, fisk, mejeriprodukter og visse planteolier. Når de fedtopløselige vitaminer først er kommet ind i kroppen, udskilles de, i modsætning til vandopløselige vitaminer, ikke så let igen, men deponeres i fedtvævet og leveren. Fedtopløselige vitaminer klarer rimeligt godt at blive udsat for varme og luft, så der går ikke så meget tabt under madlavningen.

Vandopløselige vitaminer som B og C deponeres ikke, men udskilles med urinen. Derfor er det vigtigt med dagligt tilskud. B og C vitaminer findes især i frugt, grønt og kornprodukter.
 

Faktaboks

De vandopløselige vitaminer, B og C vitamin deponeres ikke i kroppen, så dem skal vi have tilført dagligt.

De fedtopløselige vitaminer, A, D, E og K vitamin oplagres i leveren og fedtvævet.

Vitaminer

A-Vitamin
Har betydning for dannelsen af hudceller. A-vitamin er nødvendigt for normalt syn og for hud og slimhinders opbygning. A-vitamin kan overdoseres.
A-vitamin findes bl.a. i lever, makrel, tun, æg, grønsager, gulerødder og mælkeprodukter.

B-Vitaminer
Omfatter en række forskellige vitaminer. De fleste fungerer som hjælpere, der i kroppen fremmer omsætningen af næringsstoffer.
B-vitaminer får man ved at spise grønsager, hele kerner, fuldkornsprodukter, æg, lever, kød og fisk.

C-Vitamin - ascorbinsyre
Er nødvendigt for dannelse af bindevæv. Det er vigtigt for sårhelingen. Desuden fremmer C-vitamin jernoptagelse fra tarmene. Antioxidant.
C-vitamin findes i friske frugter og grøntsager som peberfrugter, citrusfrugter, jordbær, broccoli, kål, m.m.

D-Vitamin
Er nødvendigt, for at calcium og fosfat kan optages fra tarmen og indbygges i knoglerne. Uden D-Vitamin bliver knoglerne bløde. D-vitamin kan overdoseres.
D-Vitamin dannes i huden under påvirkning af sollys. Findes i fede fisk.

E-Vitamin
Styrker cellemembranerne og modvirker iltning af kroppens celler. Antioxidant.
Findes især i sild, makrel, planteolie og havregryn.

K-Vitamin
Er nødvendigt, for at blodet kan størkne, så man kan standse blødninger.
Findes i lever og grønne grøntsager. Dannes især af bakterier i tarmen.

 

Til toppen af siden
 

Vitaminer -
Netdoktor.dk