|
Et vitamin er et livsnødvendigt, organisk næringsstof, som skal
tilføres i små mængder, for at vi kan overleve. Vitaminer er nødvendige
for bl.a. vækst, udvikling og forplantning. Behovet varierer fra få
mikrogram (µg) til adskillige milligram (mg) om dagen.
Vitaminer har en betydelig mere kompliceret rolle for sundhed og
forebyggelse af sygdom end hidtil antaget. Ét er at sikre sig vitaminer
nok til at undgå klassiske mangelsygdomme som skørbug (C-vitamin
mangel), beri-beri (B-vitamin mangel) og engelsk syge (D-vitamin
mangel). Noget andet er, at visse vitaminer og mineraler - ofte i større
doser end normalt anbefalet - måske kan være med til at forebygge
udbredte lidelser som hjerte-karsygdomme, grå stær og kræft.
Omvendt skal man også være omhyggelig med ikke at indtage for høje doser
af visse vitaminer og mineraler. Som hovedregel gælder, at man ved at
spise rimeligt sundt og varieret får dækket sit behov for vitaminer, så
man ikke risikerer mangelsygdomme og sikrer væksten og vedligeholdelsen
af celler og væv.
I praksis er det, med normale spisevaner umuligt at få for mange
vitaminer gennem kosten alene. Overdosering skyldes næsten udelukkende
for mange vitamin- og mineraltabletter eller naturpræparater tilsat
vitaminer.
Man deler vitaminer op i fedtopløselige og vandopløselige.
De fedtopløselige vitaminer A, D, E og K findes især i fedtholdige
fødevarer som kød, fisk, mejeriprodukter og visse planteolier. Når de
fedtopløselige vitaminer først er kommet ind i kroppen, udskilles de, i
modsætning til vandopløselige vitaminer, ikke så let igen, men deponeres
i fedtvævet og leveren. Fedtopløselige vitaminer klarer rimeligt godt at
blive udsat for varme og luft, så der går ikke så meget tabt under
madlavningen.
Vandopløselige vitaminer som B og C deponeres ikke, men udskilles med
urinen. Derfor er det vigtigt med dagligt tilskud. B og C vitaminer
findes især i frugt, grønt og kornprodukter.
Faktaboks
|
 |
De vandopløselige vitaminer, B og C vitamin deponeres ikke i
kroppen, så dem skal vi have tilført dagligt.
De fedtopløselige vitaminer, A, D, E og K vitamin oplagres i
leveren og fedtvævet. |
VitaminerA-Vitamin
Har betydning for dannelsen af hudceller. A-vitamin er
nødvendigt for normalt syn og for hud og slimhinders opbygning.
A-vitamin kan overdoseres.
A-vitamin findes bl.a. i lever, makrel, tun,
æg, grønsager, gulerødder og mælkeprodukter.
B-Vitaminer
Omfatter en række forskellige vitaminer. De fleste fungerer
som hjælpere, der i kroppen fremmer omsætningen af
næringsstoffer.
B-vitaminer får man ved at spise grønsager, hele kerner,
fuldkornsprodukter, æg, lever, kød og fisk.
C-Vitamin -
ascorbinsyre
Er nødvendigt for dannelse af bindevæv. Det er vigtigt for
sårhelingen. Desuden fremmer C-vitamin jernoptagelse fra tarmene.
Antioxidant.
C-vitamin findes i friske frugter og grøntsager som
peberfrugter, citrusfrugter, jordbær, broccoli, kål, m.m.
D-Vitamin
Er nødvendigt, for at calcium og fosfat kan optages fra tarmen
og indbygges i knoglerne. Uden D-Vitamin bliver knoglerne bløde.
D-vitamin kan overdoseres.
D-Vitamin dannes i huden under påvirkning af sollys. Findes i fede fisk.
E-Vitamin
Styrker cellemembranerne og modvirker iltning af kroppens
celler.
Antioxidant.
Findes især i sild, makrel, planteolie og havregryn.
K-Vitamin
Er nødvendigt, for at blodet kan størkne, så man kan standse
blødninger.
Findes i lever og grønne grøntsager. Dannes især af bakterier i tarmen.
Til toppen af siden
|
|