Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Grundstoffer i mennesket


Menneskets krop indeholder en lang række forskellige grundstoffer. Disse findes ikke som rene grundstoffer men er selvfølgeligt bundet til hinanden i forskellige kemiske forbindelser. De kemiske forbindelser er igen bundet sammen i større komplekse molekyler som udgør cellernes bestanddele.

I tabellen herunder er vist de vigtigste grundstoffer i menneskets krop.

Latinsk navn Dansk navn Kemisk symbol Fordeling i mennesket    
Oxygen Ilt O 65% 96% 99%
Carbon Kulstof C 18%
Hydrogen Brint H 10%
Nitrogen Kvælstof N 3%
Calcium og phosphor Kalcium og fosfor Ca og P 3%  
Andre grundstoffer     1%    

Ca. 96 % af vores krop består af fire grundstoffer, nemlig ilt, kulstof, brint og kvælstof. Det er de grundstoffer som kroppens vand, protein (muskler) og fedt er opbygget af. Vand er opbygget af hydrogen og oxygen. Fedt er opbygget af grundstofferne carbon, hydrogen og oxygen. Protein er opbygget af carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen (og svovl). Kulhydrater, som cellerne bruger til energifremstilling, er opbygget af carbon, hydrogen og oxygen.

Vores knogler og tænder består næsten kun af to grundstoffer, nemlig calcium og fosfor, de udgør tilsammen 3 % af vores krop. Så 99 % af vores krop udgøres af kun 6 grundstoffer.

Så er der ca. 1 % tilbage til alle de andre grundstoffer, som f.eks. magnesium, jern, kalium, mangan, jod og mange andre. Selv om der kun er lidt af dem i vores krop, har de alle forskellige vigtige funktioner i kroppen. Jern er indbygget i blodets hæmoglobin og det sørger for ilttransporten. Jod er en vigtig del af stofskiftehormonet. 

Til toppen af siden
 

Det periodiske
system