Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Kulhydrat


Kulhydrater er opbygget af grundstofferne kulstof (C), brint (H) og ilt (O). Kulhydrater er cellernes vigtigste energikilde. Kulhydrater optages i maven og tarmsystemet og transporteres herfra som blodsukker rundt i blodet. På den måde forsynes alle kroppens celler med sukker. I cellen omdannes sukkeret til energi.

Monosakkarider
Er enkelte molekyler med formlen C6H12O6. Der findes tre forskellige former for monosakkarider i den mad vi spiser, glukose, fruktose og galaktose. Formlen for de tre er ens men udseendet er lidt forskelligt. I leveren omdannes de andre typer af monosakkarider dog til glukose.

Monosakkariderne kan optages direkte fra kosten, uden at skulle nedbrydes i tarmsystemet. Det bevirker at blodsukkeret hurtigt stiger når vi spiser/drikker mad der indeholder monosakkarider.

Disakkarider
Er sammensat af to monosakkarider, de har formlen C12H22O11. Nedbrydes hurtigt og optages derfor også hurtigt over tarmvæggen og bevirker hurtig stigning i blodsukker. Der findes også tre typer af disakkarider, maltose, sakkarose og laktose. De findes i frugter, honning, øl, slik samt i mælkeprodukter.

Polysakkarider
Er sammensat af lange kæder af monosakkarider med formlen Cn(H2O)n-1. Der findes tre typer af polysakkarider, stivelse, glukagen og kostfiber.

Stivelse
Er langsomme for vores fordøjelse at nedbryde. Stivelse er menneskets vigtigste energikilde og findes i kartofler, ris, pasta, brød, gryn og bælgfrugter. Disse fødevarer indeholder også kostfibre. Sammensatte kulhydrater giver en længere mæthedsfølelse og en langsommere stigning i blodsukkeret. Organismens blodsukkerregulering belastes ikke så meget.

Glukagen
Forgrenede kæder af glukose som leveren danner som oplagsglukose. Glukosemolekylerne frigives når blodsukkeret bliver lavt.

Kostfibre
Er ufordøjelige for mennesket, men alligevel er de uhyre vigtige for vores velbefindende. De sørger for at vores mave/tarmsystem har noget at ”arbejde”. De fremmer de peristaltiske bevægelser og øger dermed transittiden. De opsuger vand og det betyder, at vores afføring får en passende blød konsistens. Kostfibre modvirker forstoppelse, men man skal dog huske at drikke vand til. Kostfibrene binder også forskellige stoffer som glukose, kolesterol, tungmetaller og cancerfremkaldende stoffer. Kostfibre findes i grove plantedele i korn, grøntsager og frugt.
 

Faktaboks

Kulhydrat er cellernes vigtigste energikilde

Den daglige kost bør mindst indeholde 55-60 % kulhydrat

1 gram kulhydrat giver 17kJ


Til toppen af siden