Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Cellen


Alle levende organismer er opbygget af en eller flere celler, mennesket består af flere milliarder! Cellen er den mindste levende del i organismen, hvis den stod alene ville den ikke leve længe. Dens eksistens afhænger af ”storfamilien” eller af hele organismen (vores krop).

Cellerne i vores krop er organiserede i væv og organer, der er en slags arbejdsfællesskaber med bestemte funktioner. En celle kan have vidt forskellig størrelse og form, alt efter hvilken funktion den har og hvor den befinder sig. F.eks:

  • er muskelceller langstrakte, de er samlet i bundter og udgør vores  muskler, de er specialiserede til at kunne trække sig sammen, så vi kan bevæge vores lemmer.
  • de røde blodlegemer er små runde meget fleksible celler, som flyder frit i blodplasma, de er specialiserede til at binde og afgive ilt og kuldioxid.
  • nervecellerne er lange og vidtforgrenede, de er specialiserede til at kunne sende elektriske impulser
  • Hudcellerne er tætstillede og robuste så de beskytter os mod omgivelsernes påvirkning

I mennesket er den største celle man kender kvindens ægcelle, den er ca. 0,2 mm i diameter og netop synlig med det blotte øje. De mindste celler er mandens sædceller og de længste celler er nerveceller, de kan blive op til 1 meter lange.

Her under kan du se nogle eksempler på, hvor forskellige celler i mennesket kan se ud (epithelceller = hudceller).
 


Cellerne har bla. brug for næring og ilt for at kunne leve. Næringen får de fra den mad vi spiser og ilten fra luften vi indånder.

I vores fordøjelsessystem føres næringen over i blodet og bliver ført rundt til hver enkelt celle i kroppen. I lungerne kommer ilten over i blodet og bliver ligeledes ført rundt til hver enkelt celle.

Inde i cellerne omdannes næringsstofferne ved hjælp af ilt til energi. Som affaldsstoffer ved processen dannes kuldioxid og vand.
 

Faktaboks

Energistofskiftet i menneskets celler:

Kulhydrat + ilt  ® energi + kuldioxid + vand

C6H12O6 + 6O2 ® energi + 6CO2 + 6H2O

Til toppen af siden