Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Næringsstoffer


Vi bliver alle med jævne mellemrum sultne. Sulten er kroppen måde at fortælle os at vi mangler et eller flere forskellige næringsstoffer i kroppen. Næringsstofferne deles op i de energigivende og de ikke energigivende (vitaminer og mineraler). Her omtales de energigivende.

Der findes fire forskellige næringsstoffer, som kroppen kan udvinde energi af.

  • Protein

  • Kulhydrat

  • Fedt

  • Alkohol
I tarmsystemet nedbrydes næringsstofferne til de små bestanddele de består af, dette kræver at der er vand tilstede. Protein nedbrydes til aminosyrer, kulhydrat nedbrydes til monosakkarider og fedt nedbrydes til fedtsyrer og glycerol. De små molekyler optages over tarmvæggen ind i blod og lymfe og transporteres i første omgang til leveren. Her oplagres nogle af dem, andre omdannes og resten sendes videre med blodet ud til alle kroppens celler.

I cellerne udnyttes næringsstofferne som byggesten eller til energiproduktion. Energiproduktionen kaldes også forbrænding eller respiration. Ved respirationsprocessen forbrændes næringsstofferne sammen med ilt, derved dannes der energi (ATP) og der dannes også affaldsstoffer i form af vand og kuldioxid.

Energi måles i kilojoule (kJ) eller kilokalorier (kcal). Kilojoule (kJ) er den officielle måleenhed for energi, mens kilokalorier (kcal) er en gammel måleenhed.
1 kcal = 4,2 kJ

Der er stor forskel på, hvor meget energi organismen udvinder af de enkelte næringsstoffer. Dette siger også noget om, hvor meget de forskellige næringsstoffer feder:

  • 1 gram kulhydrat giver 17 kJ

  • 1 gram fedt giver 38 kJ

  • 1 gram protein giver 17 kJ

  • 1 gram alkohol giver 30 kJ
Populært sagt kan vi køre dobbelt så langt på literen, når vi tanker med fedt eller alkohol, som vi kan når vi tanker med kulhydrat og protein. Man kan tillade sig at spise dobbelt så mange gram kulhydrat og protein, som man kan, hvis det er fedt man spiser og alkohol man drikker.

Kulhydrat, fedt og protein er nødvendige energikilder for mennesket, mens alkohol er unødvendig for vores overlevelse. Udover de 4 energigivende næringsstoffer, har vi også brug for vitaminer og mineraler for at bevare vores sundhed.

Fordelingen mellem næringsstofferne

For at vi kan udnytte kosten bedst muligt skal der helst være en bestemt fordeling mellem de forskellige næringsstoffer.

Det anbefales at fordelingen af næringsstofferne for raske voksne er:
  • 55-60 % kulhydrat

  • Max. 30 % fedt

  • 10-15 % protein

Vi skal helst have tilført energien med jævne mellemrum i løbet af dagen. Du har sikkert hørt at morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Det er også rigtigt, men de andre måltider er også vigtige. Vi skal helst have energi til alle vores gøremål hele dagen. Maden skal helst fordeles over 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, så alt i alt skal vi have ca. 6 måltider om dagen.

Anbefalingen for energiindtag til de enkelte måltider er:

  • 25-30 % til morgenmad

  • 25-30 % til middagsmad

  • 25-30 % til aftensmad

  • 10-25% til mellemmåltider

Til toppen af siden