|
Vi
bliver alle med jævne mellemrum sultne. Sulten er kroppen måde at
fortælle os at vi mangler et eller flere forskellige næringsstoffer i
kroppen. Næringsstofferne deles op i de energigivende og de ikke
energigivende (vitaminer og mineraler). Her omtales de energigivende.
Der findes fire forskellige næringsstoffer, som kroppen kan udvinde
energi af.
- Protein
- Kulhydrat
- Fedt
- Alkohol
I tarmsystemet nedbrydes næringsstofferne til de små bestanddele
de består af, dette kræver at der er vand tilstede. Protein nedbrydes
til aminosyrer, kulhydrat nedbrydes til monosakkarider og fedt nedbrydes
til fedtsyrer og glycerol. De små molekyler optages over tarmvæggen ind
i blod og lymfe og transporteres i første omgang til leveren. Her
oplagres nogle af dem, andre omdannes og resten sendes videre med blodet
ud til alle kroppens celler.I cellerne udnyttes næringsstofferne som
byggesten eller til energiproduktion. Energiproduktionen kaldes også
forbrænding eller respiration. Ved respirationsprocessen forbrændes
næringsstofferne sammen med ilt, derved dannes der energi (ATP) og der
dannes også affaldsstoffer i form af vand og kuldioxid.
Energi måles i kilojoule (kJ) eller kilokalorier (kcal). Kilojoule (kJ) er den
officielle måleenhed for energi, mens kilokalorier (kcal) er en gammel måleenhed.
1 kcal = 4,2 kJ
Der er stor forskel på, hvor meget energi organismen udvinder af de
enkelte næringsstoffer. Dette siger også noget om, hvor meget de forskellige
næringsstoffer feder:
- 1 gram kulhydrat giver 17 kJ
- 1 gram fedt giver 38 kJ
- 1 gram protein giver 17 kJ
- 1 gram alkohol giver 30 kJ
Populært sagt kan vi køre dobbelt så langt på literen, når vi tanker med
fedt eller alkohol, som vi kan når vi tanker med kulhydrat og protein.
Man kan tillade sig at spise dobbelt så mange gram kulhydrat og protein,
som man kan, hvis det er fedt man spiser og alkohol man drikker.
Kulhydrat, fedt og protein er nødvendige energikilder for mennesket,
mens alkohol er unødvendig for vores overlevelse. Udover de 4
energigivende næringsstoffer, har vi også brug for vitaminer og mineraler
for at bevare vores sundhed.
Fordelingen mellem næringsstofferneFor at vi kan udnytte kosten
bedst muligt skal der helst være en bestemt fordeling mellem de
forskellige næringsstoffer.
Det anbefales at fordelingen af næringsstofferne for raske voksne er:
- 55-60 % kulhydrat
- Max. 30 % fedt
- 10-15 % protein
Vi skal helst have tilført energien med jævne mellemrum i løbet af
dagen. Du har sikkert hørt at morgenmaden er dagens vigtigste måltid.
Det er også rigtigt, men de andre måltider er også vigtige. Vi skal
helst have energi til alle vores gøremål hele dagen. Maden skal helst
fordeles over 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, så alt i alt skal
vi have ca. 6 måltider om dagen.
Anbefalingen for energiindtag til de enkelte måltider er:
- 25-30 % til morgenmad
- 25-30 % til middagsmad
- 25-30 % til aftensmad
- 10-25% til mellemmåltider
Til toppen af siden
|
|