Svampe findes overalt både i naturen, i vores hjem og i vores mad. Nogle
svampe er nyttige, som f.eks. champignon eller den skimmelsvamp der tilsættes ost som brie for, at give dem
deres karakteristiske smag. Når vi bruger gær til at bage med er det
også en svamp vi bruger.
Andre svampe er skadelige når de angriber
mad, huse og mennesker. Disse svampe deles op i to overordnede grupper:
Gærsvampe
Skimmelsvampe (mug) Gærsvampe
Gærsvampene formerer sig ved knopskydning. Gærsvampen angriber til tider
menneskets slimhinder. Hos børn ses det som trøske i munden og hos
voksne kvinder som svamp i skeden. Hos meget syge og døende patienter
ses også svampeangreb i lunger og andre steder. Skimmelsvampe
Svampe formerer sig ved at udsende sporer. Sporen er meget lille og let
og spredes gennem luften. Når sporen lander på et næringsrigt sted
spirer den. Først laver den et godt rodnet (mycelium) og senere opsender den
”blomster” (mug) som spreder nye sporer ud i luften. ”Blomsterne” er det vi
ser som mug på brød og andre fødevarer, men svampen har altså også et
stort og udbredt ”rodnet” under overfladen.
Svampe kan også angribe træ i boliger og institutioner. Byggesjusk kan
føre til, at der trænger vand ind i konstruktionerne og dette kan
medføre svampeangreb i træværket. Når svampen udsender sporer kan det
give irritationer i luftvejene med deraf følgende hoste og
åndedrætsbesvær.
SvampesygdomSkimmelsvamp på væg og loft i fugtige rum
Symptomer er irritation i luftrør og lunger.
Smittevejen er at svampen sporer spredes via luften
Mug/skimmelsvamp på madvarer
Svampene danner giftstoffer, der giver symptomer som irritation i mave
og tarm i form af diarré og opkastninger.
Svampens sporer spredes via luften til madvarerne.
Svamp på huden (Candida)
Symptomer et rødt kløende udslet på fugtige områder af kroppen, f.eks. i
skridtet, under barmen og på fødderne.
Smitter ved direkte kontakt og gennem luften.
Til toppen af siden
|