|
Der findes uendeligt mange forskellige former for bakterier. Bakterier
er ganske små, men levende selvstændige celler. Da de er levende skal de
optage næringsstoffer og vand og de skal af med affaldsstoffer. De har
også brug for at kunne formere sig og på den måde videreføre deres
arveanlæg.
De fleste bakterier er nyttige. De beskytter os mod sygdom – f.eks.
beskytter mælkesyrebakterier i tarmsystemet mod dårlig mave og
e-coli-bakterierne i tarmen laver K-vitamin. Vi udnytter også
bakterierne i industrien, f.eks. tilsættes mælk mælkesyrebakterier når
der skal laves yoghurt. Andre bakterier danner stoffer som
medicinalindustrien kan udnytte til fremstilling af medicin, f.eks
penicillin.
Nogle bakterier kan give sygdom, hvis de trænger ind andre steder end,
hvor de normalt lever. E-coli-bakterier lever normalt i tarmen, men
kommer den ind i blæren får man blærebetændelse. Man siger at bakterierne er lejlighedsvist
patogene.
Andre bakterier gør os syge, når vi spiser, drikker eller på anden vis
kommer i forbindelse med dem. F.eks. vil Salmonellabakterier i kylling
eller æg give os feber, diarre og opkastninger og får vi
Stafylokokker i sår, giver det bylder med gult pus.
En del bakterier er svære at bekæmpe fordi de kan danne sporer. Når
bakterien udsættes for tørke eller mangel på næring, kan den dannes om
til et lille ”frø”, en spore. Denne spore er meget modstandsdygtig og
kan overleve meget længe. Den kan modstå let kogning og de fleste
desinfektionsmidler. Når forholdene igen bliver gunstige spirer sporen
og bakterien lever videre. Det er derfor nødvendigt at følge
forskrifterne for desinfektion, så man sikrer at alle bakterier er slået
ihjel.
Bakterier formerer sig meget hurtigt ved at dele sig i to. Når
forholdene er gunstige, kan bakterier fordoble deres antal hvert 20.
minut. På to timer er 1 bakterie blevet til 64.
Klokken |
0:00 |
0:20 |
0:40 |
1:00 |
1:20 |
1:40 |
2:00 |
Antal bakterier |
1 ® |
2 ® |
4
® |
8 ® |
16
® |
32 ® |
64
® |
Prøv selv at fortsætte talrækken til 8 timer og se hvor mange det
bliver til.
BakteriesygdommeStafylokokker (Hudinfektioner, sårinfektioner)
Symptomer er rødme, hævelse, varme, smerter, dannelse af pus, feber.
Smitte sker gennem dråber og støv.
Streptokokker (Halsbetændelse, lungebetændelse)
Symptomer er feber, træthed, hoste, vejrtrækningsbesvær.
Smitter via dråber samt ved direkte og indirekte kontakt.
E-coli-bakterier (Urinvejsinfektioner)
Smerter ved de mange små vandladninger, urinen lugter, urinen er
grumset, feber.
Smitter ved direkte og indirekte kontakt pga. dårlig hygiejne ved nedre
toilette.
Salmonella og Campylobakter (Mave tarm infektion)
Symptomer er kvalme, opkast, diarre, feber, smerter i mave, hoved og
led.
Smitter gennem direkte og indirekte kontakt pga. dårlig køkkenhygiejne
og dårlig personlig hygiejne.
Vækstbetingelser
Bakterierne har nogle foretrukne forhold, hvor de trives rigtigt
godt. Når temperaturen er på 35oC, når der er fugtigt, når pH
= 7, når der er næring i form af kulhydrat, fedt, protein, vitaminer og
mineraler og for nogle enkeltes vedkommende, når der er ilt tilstede.
Det er viden om disse forhold vi bruger når vi forsøger at bekæmpe
bakterievækst.
Til toppen af siden
|
|