Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Immunforsvaret


Vi bliver konstant angrebet af mikroorganismer, men vi bliver sjældent syge. Man deler vores modstandskraft op i et medfødt og et erhvervet forsvar.
Modstandskraften er afhængig af vores sundhedstilstand, livsstil, ernæring, aktivitet, søvn, hvile samt den psykiske tilstand.

Det medfødte forsvar

For at forhindre indtrængen af mikroorganismer har vi:
Hud, sved og hudfedt gør huden svagt sur, så det bliver vanskeligt for mikroorganismerne at leve der.
Slimhinder, på slimhinderne findes der f.eks. fimrehår eller et slimlag der opfanger og fjerner indtrængende mikroorganismer. I spyt, tårevæske, mavesaft og galde findes nogle bakteriedræbende stoffer.
Hvide blodlegemer, inde i kroppens væv vil blodårerne i de ramte områder udvide sig og der vil strømme hvide blodlegemer til for, at omslutte og opløse de indtrængende mikroorganismer. Dette kaldes betændelsesreaktionen – området bliver ømt, rødt, varmt og hævet. Når kroppen bliver angrebet af mikroorganismer får vi feber.

Det erhvervede forsvar

Hvis det medfødte forsvar ikke klarer angrebet træder det erhvervede forsvar ind. En bestemt type hvide blodlegemer er i stand til at skelne mellem kroppens egne stoffer og fremmede stoffer. Mikroorganismerne opfattes som et antigen og de hvide blodlegemer vil starte en produktion af modstoffer – antistoffer, der vil ødelægge antigenet.
Det er denne proces der gør, at vi kan blive immune.
Ved vaccination indføres svækkede eller døde mikroorganismer.

Styrkelse af modstandskraften

Spis sundt og alsidigt og drik rigelig væske. Sørg specielt for at få protein, A- og C-vitaminer samt jern, der har betydning for vedligeholdelse og opbygning af hud og slimhinder og for dannelsen af blodlegemer og antistoffer.
Undgå stress og psykiske belastninger.

 

Faktaboks

   


 

Til toppen af siden