Til forsiden Astrologi Krystaller Mennesket Tarotkort Symboler De syv stråler E-mail

 

Mennesket
 
Kroppen
Æterlegemet
Astrallegemet
Mentallegemet
Sjælen
 
Centrene
Rodcentret
Haracentret
Solarplexus
Hjertecentret
Halscentret
Pandecentret
Kronecentret

 

 

Sundhed og kostråd

Vores menneskekrop består af milliarder af celler. Cellerne lever af den kost vi spiser. Så vi er i bogstaveligste forstand det vi spiser. Nogle mennesker kan leve et langt og godt liv selv om de lever usundt, andre skal bare skele til et enkelt glas vin og de bukker under med flere dags utilpashed. Det er altså individuelt, hvad vi kan tåle at udsætte os selv for.

Hvis du er en af dem der går og skranter lidt i det daglige, måske har du ondt i leddene, hovedpine, udslet, får ofte infektioner eller noget helt femte, så kan du måske have glæde af at følge nogle af rådene herunder. Mange mennesker lider, uden at vide det, af intolerans overfor forskellige madvarer. Hvis vi undgår det vi tåler dårligt, vil det hurtigt vise sig at de fleste symptomer forsvinder. Prøv at følg rådene i blot en enkelt uge, har du fået det bedre var det måske en ide helt at lægge kosten om.

  • Drop smøgerne. Det suverænt værste man kan byde sin krop er at forurene den med cigaretrøg. Halvdelen af de mennesker der ryger, dør som direkte følge af deres last.
     
  • Undgå madvarer der indeholder hvedemel. Hos mange mennesker gør hvedemel tarmene irriterede, det betyder at vi fordøjer maden dårligt og optager derfor ikke de næringsstoffer som kroppen har brug for. Læs varedeklarationerne, meget mad indeholder hvedemel, også sådan noget som rugbrød. Hvis du ikke kan undvære det hvide brød så prøv speltbrød i stedet.
     
  • Undgå mælkeprodukter. Når du undgår mælk, skal du huske at få et kalktilskud på en anden måde. Du kan bruge sojamælk i stedet for komælk, der kan man også få en der er tilsat kalk. Hvis du ikke kan undvære ost så prøv friskost, fetaost og gedeost, det kan de fleste tåle.
     
  • Undgå sukker. Slik, sodavand og kager skal kun indtages i meget små mængder. Hvis du får lyst til lidt sødt så spis i stedet lidt tørret frugt f.eks. rosiner, abrikoser, figner, dadler eller mango. I den tørrede frugt er der de sunde sukkerstoffer, der kun findes i solmodne frugter. De fleste af de friske frugter vi køber i supermarkeder er tvangsmodnede og indeholder derfor ikke disse sunde sukkerarter.
     
  • Brug en god ekstra jomfru olivenolie til madlavning, alternativt kan du anvende almindeligt smør (endeligt ikke kærgården). Brug aldrig andre fedtstoffer end olivenolie og smør i den varme mad.
     
  • Sørg for at få nogle af de sunde fedtstoffer hver dag. Tag f.eks. en spiseskefuld hørfrøolie oven på havregrynene eller salaten og spis lidt fisk til frokost hver dag. Du kan også vælge at tage et kosttilskud der indeholder omega 3-6-9 fedtsyrer, hvis du ikke kan lide fisk og salat. Det er især omega 3 fedtstofferne (fra fisk og hørfrø) vi mangler, de andre (omega 6 og 9) får vi som regel nok af.
     
  • I vinterhalvåret kan det være en god ide at tage et tilskud af vitaminer og mineraler. Vælg et godt multi vitamin-mineral produkt, hvor mineralerne er biologisk bundne så kroppen kan optage dem. Vælg også et produkt der ikke indeholder laktose, gær, farve og gluten da det kan give allergiske reaktioner.
     
  • Hvis man har en dårligt fungerende tarm er det en god ide at tage et kosttilskud der indeholder mælkesyrebakterier. De kan være med til at genoprette balancen i tarmen ved at udkonkurrere uønskede bakterier og svampe i tarmsystemet.
     
  • Tilbring mindst en time hver dag udendørs. Gå f.eks. en god lang tur, så får du også motion samtidig med. Når vi bevæger os kommer der gang i alle kroppens funktioner, hele systemet bliver "skyllet" godt igennem, så vi får renset affaldsstoffer ud af led og muskler, samtidig med at vi styrker dem.  Den udendørs motion giver også et optimalt tilskud af sollys, som er med til at holde os ude af vinterdepressionens mørke.

Når man ændrer kosten radikalt skal det gøres det gradvist. Hvis man pludseligt fra den ene dag til den anden udelukker en række forskellige levnedsmidler og skifter dem ud med andre, kan man få det meget dårligt. Kroppen forventer at få næringen i en bestemt form og har derfor indstillet alle processer efter dette.  Hvis næringen kommer i en anden form kan den ikke fordøjes så godt, det kan give mange forskellige symptomer, ondt i mave, led, hovedpine, kvalme, forstoppelse, diarre osv.

Til toppen af siden


©Lene Christensen