Til forsiden Astrologi Krystaller Mennesket Tarotkort Symboler De syv stråler E-mail

 

Mennesket
 
Kroppen
Æterlegemet
Astrallegemet
Mentallegemet
Sjælen
 
Centrene
Rodcentret
Haracentret
Solarplexus
Hjertecentret
Halscentret
Pandecentret
Kronecentret

 

 

Rod centret

Antal opdelinger: 4 blade
Placering: Mellem anus og kønsorganerne
Kirtel: Binyrer
Farve: Ildrødt
Element: Jord
Sans: Lugtesans
Ansvarlig for: Fysisk vilje til væren
 

Rodcentret har at gøre med det fysiske menneske, vores krop, bolig, arbejde og alt det materielle vi omgiver os med. Det er centret for jordforbindelsen og dermed stedet for vores evne til at stå på egne ben.

Som børn skal vi have vores sikkerhedsbehov opfyldt, vi skal føle at verden er et sikkert sted at leve. Får vi ikke opfyldt dette behov vil vi livet igennem føle os usikre på og bange for verden. Vi vil forsøge at skaffe sikkerhed gennem penge og statussymboler. Den tryghed vi mangler i det indre forsøger vi at skaffe gennem ydre sikkerhedsforanstaltninger.

Har vi balance i centret har vi en indre følelse af succes. Vi er tilfredse med økonomi, bolig, arbejde og livet generelt. Er der ubalance har vi en indre følelse af fiasko uanset de ydre forhold. Vi bliver måske nærige, materialistiske, ødsle eller har rundsave på albuerne.

Harmonisk funktion
En oplevelse af en dyb forbundenhed med jorden og alle skabninger. Man er i dyb forbindelse med sig selv og livet, og er fyldt med tilfredshed over tilværelsen. Du har let ved at virkeliggøre dine mål i tilværelsen. Du føler at jorden er et sikkert sted at være.

Disharmonisk funktion
Er der disharmoni i rodcentrets funktion kredser dine tanker og handlinger om materiel vinding og sikkerhed, sanselige nydelser som mad, alkohol og sex. Alt hvad du begærer går du efter uden tanke for følgerne. Adfærden er udelukkende rettet efter at opfylde egne behov og andres behov overses. Hvis andre mennesker forhindrer dig i at opfylde dine behov, reagerer du aggressivt og vredt.

Sygdomme
Rod centret på virker fødder, ben, binyrer, alle faste dele så som hvirvelsøjlen, knogler, tænder og negle, blod og celleopbygning.

Nogle af de sygdomme der kan opstå er lave lændesmerter, åreknuder, hæmorroider, endetarmsproblemer, fedme, forstoppelse, bulimi, anoreksi.

Binyrer
Binyrerne laver en lang række forskellige hormoner, Cortisol, androgen, østrogen, aldosteron, DHEA, adrenalin og noradrenalin. Overordnet bliver binyrerne styret af hypofysen og hypothalamuskirtlen. Hormonerne fra binyrerne er som dag og nat, enten styres de af lyst og glæde, eller de styres af angst og ulyst.

 • Adrenalin og noradrenalin er korttidsstresshormoner.
  Et liv som leves i lyst, nysgerrighed, positiv spænding, sanselighed, lidenskab og glæde vil tænde for adrenalinets og noradrenalinets livgivende egenskaber. Et liv levet i angst, bekymring, frygt, undertrykkelse og afmagt vil gøre stresshormonerne til dræbende selvmordsmolekyler.
 • Cortisol er magtens eller afmagtens hormon.
  Kaldes også binyrebarkhormon. Bruges i kunstig form til alverdens forskellige sygdomme, hvor det "helbreder" alt. Frygt for at konfrontere problemerne får mængden af cortisol ud af balance. Vi må lære at elske os selv og få forløst alt angst og frygt. Man kan dybest set sige at cortisol er hormonet der bestemmer individets kamp for overlevelse i fællesskabet.
 • Androgen og østrogen er kønshormoner de afspejler den maskuline/feminine balance.
  I vores kønskirtler produceres store mængder kønshormoner. I binyrerne dannes kun små mængder, men vi har brug for dem efterhånden som vi bliver ældre. Hvis vi skal ændre binyrernes udskillelse skal vi arbejde med maskulin/feminin dominans.
 • DHEA er hormonet for evigt liv.
  Har betydning for hjernens udvikling, hvor den vækker og stimulerer bevidstheden. Det har betydning for personlig udvikling. DHEA mængden øges når vi udsættes for udfordringer der kræver øget bevidsthed eller udvikling af adfærd. Vi må erkende vores uudviklethed og igen bliver børn i livets interessante skole.
 • Aldosteron er afhængighedens og forbundethedens hormon.
  Aldosteronet er med til at styre blodtrykket. At forbinde sig med mennesker og tilværelsen, at forbinde sig positivt til livet giver tryghed og en normal produktion af aldosteron. At flygte fra sig selv, distancerer sig fra andre, isolere sig og leve med ulyst og utilfredshed sænker aldosteronproduktionen.

Binyrerne står for vores personlighed. Personligheden er det ansigt vi viser udad i verden.

Opnå balance
Du skal skabe et liv hvor du føler dig accepteret og elsket af familie, venner og dig selv. Du skal opbygge dit selvværd og din selvtillid. Følg dine behov, lad være med at være afhængig af andre, nægt at blive tyranniseret. Sørg for at der er balance mellem de maskuline og feminine sider. Overskrid dine grænser og vælg den livslange personlige udvikling. Binyrernes psykologi handler ikke om fysisk overlevelse men psykisk overlevelse. 

©Lene Christensen