Til forsiden Astrologi Krystaller Mennesket Tarotkort Symboler De syv stråler E-mail

 

Mennesket
 
Kroppen
Æterlegemet
Astrallegemet
Mentallegemet
Sjælen
 
Centrene
Rodcentret
Haracentret
Solarplexus
Hjertecentret
Halscentret
Pandecentret
Kronecentret

 

 

Hals centret

Antal opdelinger: 16 blade
Placering: Mellem halsgruben og strubehovedet
Kirtel: Skjoldbruskkirtel
Farve: Turkisblå med sølv
Element: Æter
Sans: Høresansen
Ansvarlig for: Værensresonans
 

Halscentret bestemmer vores evne til at udtrykke os, både fysisk, psykisk, mentalt og sjæleligt. Det er halscentret der sorterer alle vore indre impulser og bestemmer hvilke der skal komme til udtryk. Vi kender alle fornemmelsen af ord, der bliver siddende i halsen og ikke vil ud. Når vi gennem lang tid undertrykker udtryk dannes der efterhånden en blokering i halscentret. Halscentret formidler også vore kreative udtryk som sang, musik, dans, billedkunst osv.

Hvis vores halscenter skal udvikles normalt, har vi som børn brug for at lære, at vi er ansvarlige for vore handlinger og at de har en konsekvens. Hvis man har overbeskyttende forældre der konstant blander sig og forsøger at beskytte barnet mod verden, vil man udvikle en ubalance i halscentret. Vi har brug for medbestemmelse i alt hvad der vedrører os selv, får vi ikke disse erfaringer har vi ikke noget at trække på, når vi bliver voksne og for alvor selv skal bestemme.

Halscentret er med sin placering, midt mellem hoved og krop (fornuft og følelser) området for mange indre konflikter. Vores fornuft ønsker et, men vore følelser vil noget helt andet. Det er denne konflikt halscentret skal mægle i. Bliver konflikten for stor er det nemmeste ofte ikke at gøre noget, vi bliver handlingslammede og trækker os tilbage fra verden. Det er igennem udviklingen af halscentret vi efterhånden bliver opmærksomme på vores mentallegeme. Og det er her vi kan høre vores egen indre stemme og komme i forbindelse med vores højere selv.

Når halscentret fungerer godt, har vi let ved at snakke med mennesker, og vi er gode til at gøre os forståelige. Man kan høre på stemmen om halscentret fungerer godt. Er stemmen ru, spinkel, skarp, monoton eller er den åben og afslappet.

Harmonisk funktion
Med et afbalanceret halscenter udtrykker du dig åbent uden frygt for dine følelser, tanker og indre erkendelser. Du er ærlig overfor dig selv og omverdenen. Du har evnen til at udtrykke dig kreativt med hele dit væsen.

Du har også en evne til at lytte til andre og forstå dem både med fornuft og hjerte. Du kan tie når det er nødvendigt og tale når der er brug for det.

Når du møder modstand evner du at forblive tro mod dig selv. Du kan sige nej, når du mener det. Du kan også sige ja, når du mener det.

Åbenheden udad gør dig også åben indad. Du er modtagelig for impulser fra de indre verdener. Du lader dig lede af intuitionens indre stemme. Du kan komme i forbindelse med væsener fra andre dimensioner og videregive deres budskaber til dine omgivelser uden at frygte for andres mening.

Disharmonisk funktion
Når forbindelsen mellem følelser og fornuft er blokeret kan det resultere i to forskellige reaktioner.
- en manglende evne til refleksion over egne handlinger, der fører til uoverlagte handlinger
- et indkapslet intellekt der fornægter følelsernes visdom.

Du vil for enhver pris ikke virke svag men forsøger konstant at være den stærke, dette fører til evige magtkampe eller forsøg på at manipulere omgivelserne.

Sygdomme
Halscentret styrer skjoldbruskkirtlen, luftrøret, spiserøret, nakkehvirvlerne, mund, hals, tænder, tandkød, kæber og ører. De sygdomme der kan opstå rækker fra ondt i halsen, paradentose, hold i nakken, hovedpine, hævede kirtler og stofskifteproblemer.

Skjoldbruskkirtlen
Skjoldbruskkirtlen, der står i forbindelse med halscentret, producerer kroppens stofskiftehormoner. Disse hormoner er bestemmende for kroppens temperaturregulering og energiomsætningen i alle vores celler. Når energien i halscentret undertrykkes eller overstimuleres opstår der ubalance.
- Undertrykkelse af stofskiftehormonerne medfører for lavt stofskifte med symptomer som bla.:
sløvhed, bleghed, kuldskærhed, hårtab, langsom puls, forstoppelse, uregelmæssige menstruationer og fedme. Undertrykkelse sker når man ikke får udtrykt
- Overreaktion af stofskiftehormonerne medfører for højt stofskifte med symptomer som bla.:
Øget temperatur, fugtig hud, hurtig puls, træthed, åndenød, indre uro, rystende hænder, grådhabil, vægttab, diarré.

Flugten fra egne følelser og behov kan medføre enten passivitet eller overaktivitet. Man forsøger at flygte ved at engagere sig i ingenting eller i alting. Man får aldrig orden i sin egen tilværelse fordi man konstant blander sig i andres. Der er altid noget andet der skal gøres først.

Opnå balance
For at løse ubalancen i stofskiftet skal der en reel handling til. I stedet for at flygte ind i passivitet eller udadrettet overaktivitet, skal problemet tages op og løses. Bryd afmagten og flugten. Konfronter virkeligheden og få bragt orden i livet. I stedet for at tænke over tingene så gør noget ved dem.

Ubalancen er ofte opstået i barndommen, hvor vi er blevet uhensigtsmæssigt programmeret med de handlemåder som vi benytter. Måske har vores forældre undladt at opfylde vores behov, måske har de undertrygt vores spæde forsøg på et aktivt selvstændigt liv, eller vi har fået nogle afvisninger når vi har forsøgt at virke i livet. Der er derfor stor risiko for at falde tilbage til de gamle handle mønstre.

Start med små projekter, som du umiddelbart kan overskue. Få vasket vinduerne, få ryddet op i skabet eller på bordet. Det er vigtigt at holde koncentrationen om det enkelte projekt og få det gjort færdigt før nye projekter startes. Bliv en afslutter. Du vil med det samme kunne mærke den energi der bliver frigivet når et projekt er afsluttet.

Det tager tid før balancen er helt opnået, da der skal skabes orden på alle planer i livet, det fysiske, psykiske og mentale. Det gælder om at handle med det samme, når tanken opstår. Gør vi ikke det, men udsætter, ignorerer og distancerer vi os fra behovet så opstår ubalancen.

©Lene Christensen