holismen.dk  
Solsystemet Solen Merkur Venus Jorden Mars Jupiter Saturn Uranus Neptun Pluto


Jorden

Set fra vores perspektiv ser Jorden ud til af være stor, stabil og med et endeløst hav af luft. Fra rummet får astronauter det indtryk, at Jorden er lille med et tyndt og skrøbeligt lag af atmosfære. For rumrejsende er Jordens særpræg det blå vand, de brune og grønne landmasser og de hvide skyer set mod en sort baggrund.

Mange drømmer om at blive rumrejsende, men i virkeligheden er vi det alle. Vi bevæger os afsted på rumskibet Jorden med en hastighed på 108.000 kilometer i timen.

Jorden er den tredie planet fra Solen. Dens diameter er 12.756 km, kun nogle få hundrede kilometer større end Venus. Jorden har én satelit, Månen.

Jorden er så vidt vi ved den eneste planet i vores solsystem der indeholder liv. Vores planets hurtige omdrejningshastighed og den smeltede nikkel-jernkerne betyder, at den har et udstrakt magnetfelt. Magnetfeltet og atmosfæren beskytter os imod næsten al den skadelige stråling der kommer fra solen og andre stjerner. Jordens atmosfære beskytter os mod meteorer, de fleste brænder op før de når at ramme overfladen.

Fra vore rumrejser har vi lært meget om Jorden. Explorer 1 opdagede en intens strålingszone, Van Allen bæltet. Dette lag er dannet af ladede partikler i hurtig bevægelse, der er fanget af Jordens magnetfelt i en doughnut-formet region omkring ækvator. Man fandt også ud af, at vores planets magnetfelt er vredet ud i en tåreformet facon af solvinden. Vi ved også at vores yderste tynde atmosfære, som vi engang troede var stille og fredfyldt, summer af aktivitet - den svulmer op om dagen og trækker sig sammen om natten. Den påvirkes af solaktiviteten og bidrager til at danne vejret og klimaet på Jorden.

Udover af påvirke Jordens vejr danner solaktiviteten også dramatiske visuelle fænomener. Når de ladede partikler fra solvinden bliver fanget i Jordens magnetfelt, kolliderer de med luftmolekyler over planetens magnetiske poler. Luftmolekylerne begynder at lyse og fænomenet kendes som aurora eller nord- og sydlys.

Jord Statistik

Masse (kg) 5,976 x1024
Radius ved ækvator (km) 6.378,14
Middel vægtfylde (g/cm³) 5,515
Middelafstand fra Solen (km) 149.600.000
En rotation om sig selv (timer) 23,9345 (0,99727 dage)
En rotation om solen (dage) 365,256
Middel omdrejningshastighed (km/sek) 29,79
Bane excentricitet 0,0167
Aksens hældning (grader) 23,45
Banens hældning (grader) 0,0
Ækvatorial tyngdeacceleration (m/sek²) 9,78
Ækvatorial undvigelseshastighed (km/sek) 11,18
Albedo 0,37
Middel overfladetemperatur (ºC) 15
Atmosfærisk tryk (bar) 1,013
Atmosfærens sammensætning:

Kvælstof
Ilt
Andre

77%
21%
2%
 
Den blå planet, Jorden

Til toppen af siden

©Lene Christensen      E-mail